Több napos kerékpáros túra országúton – Hogyan készüljünk, mire figyeljünk?

with Nincs hozzászólás

A többnapos túra lehet csillagtúra, amikor felszerelésünk döntő része a szálláson kerül elhelyezésre, míg mi, nap mint nap, a környék egy-egy szegletét járjuk be. Ez lényegében egynapos túrák sorozata, így az ott leírtak szerint kell felkészülni rájuk. A másik változat a vándortúra, ahol minden éjszaka más-más szálláson hajtjuk álomra fejünket és összes holminkat folyamatosan magunkkal visszük. Így járhatunk be hosszabb útvonalat, ismerhetünk meg több tájegységet, viszont kerékpárunkat fel kell készíteni a csomagok szállítására. Egy harmadik lehetőség, ha a holmit egy kísérőautó viszi: ez általában szervezett túrák esetén lehetséges. Az egynapos túra leírásának kiegészítéseként vegyük figyelembe az alábbiakat.

 • Készítsünk útvonaltervet. A térképek mellett hasznosak a túraajánló könyvek is.
 • Csomagszállítás: tervezzük meg a csomagok szállítását. Amennyiben vándortábor jelleggel haladunk minél kevesebb felszerelést vigyünk. Érdemes beszerezni kerékpárra szerelhető oldaltáskát. Körültekintően pakoljunk a kerékpáros táskákba, a legnehezebb dolgok mindig alulra kerüljenek, míg a leggyakrabban használtak a tetejére.
 • Alvás: amennyiben nem szálláshelyen alszunk, kempingezéshez kicsi sátor (nem 2 seconds), felfújható derékalj és nyári hálózsák szükséges.
 • Étkezés: nem érdemes szállítanunk túl sok ennivalót, mert nehéz és könnyen megromlik. A napi friss bevásárlás Magyarországon mindenhol folyamatosan megoldható.
 • Váltóruha: többnapos túránál a napi tiszta alsó ruházat mellett biztosan szükséges rossz idős ruházattal, illetve alvóruhával is készülni.
 • Tisztálkodás: érdemes mindenből kicsi túra változatot venni vagy kisebb tégelybe tölteni, illetve vigyünk magunkkal könnyen száradó kis törülközőt.
 • Lakat, zár beszerzése fontos, éjszakára minden mozdítható dolgot vegyünk le a kerékpárról.

Általános ellenőrzőlista – a 15 legfontosabb:

 1. Pumpa, pótbelső, defektjavító készlet, bicska, öngyújtó vagy gyufa
 2. Szerszámkészlet a beállításhoz és javításhoz
 3. Esőkabát vagy poncsó, könnyű nyári bringás ruha
 4. Bukósisak
 5. Napszemüveg, bringás szemüveg
 6. Élelmiszer, elsősorban energiaszelet, müzliszelet, banán
 7. Innivaló kulacsban, vagy italtároló zsákban
 8. Zsebkendő, nedves törlőkendő
 9. Készpénz (és bankkártya)
 10. Igazolvány
 11. Lakat
 12. Elsősegély felszerelés, naptej, fájdalomcsillapító
 13. Térkép, GPS
 14. Telefon, fényképezőgép (feltöltve)
 15. Lámpa előre és hátra