Tudásmegosztó tréning Pécsett

with Nincs hozzászólás

Ismét nagy érdeklődés kísérte a „Több mint egy klub” projekt soron következő Tudásmegosztó tréningjét, amely Pécsett került megrendezésre.

A projekt problémáinak ismertetése mellett szó esett többek között az egyetemi sportklubok működéséről, a konvergencia régiókban mutatkozó, fizikai inaktivitás nemzetgazdasági terheiből adódó kérdésekről is.

A fizikai inaktivitás nemzetgazdasági terheiből adódó problémák kutatási adataiból látszik, hogy a születéskor várható élettartam mind a férfiaknál, mind a nőknél elmarad az uniós átlagtól, egyedül a Nyugat-Dunántúl kivétel ez alól. A „Több mint egy klub” projekt pontosan ezeket a számokat szeretné javítani, ugyanis a fizikai aktivitás magyarországi gyakorisági kategóriái tekintetében a felmért célcsoport 9%-a hetente min. 5 alkalommal, 24%-a hetente 1-2 vagy 3-4 alkalommal, 14%-a havonta 1-3 alkalommal vagy kevesebbszer, 53%-a soha nem sportol. A fizikai inaktivitásnak köszönhető táppénzkiadások és lehetséges megtakarításai vizsgálatánál a kutatás résztvevői megállapították, hogy a rendszeresen sportolók körében átlagosan 24%-kal kevesebben voltak táppénzen a megkérdezettek körében. Az ún. „egészségveszteség” eredmények alapján egyértelművé, hogy hatékony beavatkozás szükséges: A felnőtt lakosság csaknem fele többnyire egyhelyben ülő vagy álló munkát végez. Szakpolitikai igény, hogy a „Több mint egy klub” projekt metodikáját bevezető és alkalmazó, adaptáló, nyitott sportklubok úttörők legyenek a magyar lakosság – elsőként a Kelet-magyarországi régió (Debrecen és Nyíradony) lakosságának – egészséges életmóddal, sporttal, mozgással, kapcsolatos szemléletváltozásában.

A Tudásmegosztó tréningen előadók, és témáik:

  • Egyetemi sportklubok működésének felmérése – dr. Székely Mózes MEFS főtitkár
  • A fizikai inaktivitás nemzetgazdasági terhei a konvergencia régiókban – Dr. Ács Pongrác docens, PTE
  • Több, mint egy klub projekt szakmai bemutatása, a projekt alapjául szolgáló problémák ismertetése – Köteles Gábor szakmai vezető, NDHSZ