SÖR

Hippokratész, majd Szent Hildegard és Paracelsus a sört gyógyszerként alkalmazták. Többféle betegség kúrálására használták, lábadozókat állítottak talpra segítségével.

Sokak számára ismert, hogy a sör nyugtató, stresszoldó hatású, hogy könnyen emészthető szénhidrátjai,

fehérjéi révén méltán megérdemli a “folyékony kenyér” elnevezést, segít átvészelni a tavaszi vitaminhiányos időszakot, segíti a méregtelenítést, átöblíti a vesét, a hajat fényessé varázsolja, a bőrt regenerálja, csodát tesz a szobanövényekkel – és így tovább.

Vannak azonban kevéssé közismert, igen kedvező élettani hatásai, amelyeket az alkohol, a sör antioxidánsai és gyökfogói, a vitaminjai (B2, B6, Nikotinsavamid, Pantoténsav, Folsav, Biotin) és ásványi anyagai (Kálium, Kalcium, Magnézium, Mangán, Szelén, Cink, Vas, Réz) idéznek elő.

A sörök jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaznak (pl. fenolsavak, melanoidinek, polifenolok) amelyek a szabad gyökök inaktiválása következtében az infarktus és a rákos megbetegedések kockázatát csökkentik.

A szeszesitalok közül a sör tartalmazza a legkevesebb alkoholt. A túlzott alkoholfogyasztás számos betegséget okoz, károsítja a májat, az idegrendszert, rövidíti az élettartamot. Ugyanakkor a teljes absztinencia ugyanúgy megnöveli egyes betegségek kockázatát, mint a túlzott alkoholfogyasztás. A naponta kis mennyiségben fogyasztott alkohol – ami férfiak esetében 30-40 g, nőknél 15-20 g – átlag 50 %-al csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és az ebből következő halálozások számát. (A következtetést ökológiai, statisztikai, klinikai esetkontroll tanulmányok és követéses vizsgálatok alapján szűrték le. ) Az alkohol védő hatása az összes szeszesital esetén fennáll, és azon alapszik, hogy az elsődleges rizikófaktornak tekintett LDL-koleszterinszintet csökkenti.

A sör azonban még egyéb olyan, maláta, komló és élesztő eredetű anyagokat is tartalmaz, amelyek az alkoholhoz hasonló élettani hatást gyakorolnak. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy az alkoholmentes sör is csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Egy liter sör 1100-2800 mg ásványi anyagot tartalmaz. Jelentős mennyiségben található benne kálium, alacsony viszont a nátrium koncentrációja. A két elem koncentráció-viszonya alapján (15:1) a sör nátriumszegény élelmiszernek számít, így fogyasztásával valamelyest ellensúlyozható a túlzott konyhasóbevitel. A kálium/nátrium aránya alapján a sör magas vérnyomásban, ödémás- és vesebetegségben szenvedők részére javasolt sószegény diétákba is beilleszthető, természetesen az alkoholtartalom figyelembevételével.

Viszonylag nagy mennyiségben fordul elő a szelén, amelynek koncentrációja az árpa termőhelyétől függ, így a sörökben jelentős ingadozást mutat. Jelen tudásunk szerint a szelén védi a sejteket, szöveteket az oxidatív károsodástól, és valószínűleg gátolja a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulását.

Soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rendszeres alkoholizálás sokféleképpen veszélyezteti az egészséget. Aki iszik alkoholos italt, azt mértékkel tegye.

A mértékletesség nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára legfeljebb két egységet jelent. Célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani az italt, akkor lassabb az alkohol felszívódása. (1 egység szeszes ital: 3,5 dl sör, vagy 1,5 dl bor, vagy 4 cl égetett szeszesital). Aki a sört az íze miatt szereti, ebben az esetben: literszámra fogyaszthatja az alkoholmentes változatot. DE! Nem a gyümölcsízűeket, hiszen ezekben rengeteg hozzáadott cukor/fruktóz található, melyek akár másfél/kétszeresére is megnövelik a sör energiatartalmát (bár még így is alatta maradnak a gyümölcsléknek), nem beszélve a hozzáadott íz/aroma/, stb. anyagokról.

Lehet, hogy furcsának tűnik az utolsó mondatom, de sokkal inkább egy alkoholmentes sör, mint egy gyümölcslé!

 

Szalayné Kónya Zsuzsa

DE Klinikai Központ

Dietetikai Szolgálat vezető

 

A projektben dietetikus alkalmazására kerül sor, mely témák a célcsoporttól jönnek, jelen esetben a sör jótékony hatásai témakörben.

 

Photo by Georg Arthur Pflueger on Unsplash