Orthorexia nervosa

with Nincs hozzászólás

Forgács Attila gasztropszichológus szerint: „ha Freud ma élne, akkor biztosan az evészavarokkal foglalkozna.”  Ez a gondolat azért fontos, mert nagyon úgy tűnik, hogy manapság az evés vonzza a mentális zavarokat. Csomó olyan lelki problémát ismerünk, ami korábban nem függött össze az evéssel, ma azonban nagyon is összekapcsolódnak. A szorongás például sok esetben ételfóbiában nyilvánul meg. Nem esszük meg, mert mérgez, mert más állat váladéka (tej), mert glutén, mert laktóz, stb.

Az egyik újabb, és egyre divatosabb táplálkozási zavar az orthorexia nervosa. Amiről egyébként elég nehéz eldönteni, hogy vajon evészavar-e, vagy a kényszerbetegségnek egy érdekes változata itt, a fogyasztói társadalomban. Ugyanis az orthorexia nervosában tetten érhető a paranoia is.

Az orthorexia nervosában szenvedőkre az jellemző, hogy megszállottan figyelnek az elfogyasztott ételek minőségére (szemben az anorexia nervosásokkal és a bulímiásokkal, akiknél a hangsúly az étel mennyiségén van). A valóban egészségesen táplálkozóktól abban különböznek, hogy az orthorexiások elköteleződnek valamely különösen szigorú étrend mellett, amely kizárja egyes ételcsoportok és alapvető tápanyagok fogyasztását. Ez hosszú távon természetszerűleg károsan hat a testi és lelki egészségükre.

A pszichológusok szerint ezek az emberek elvesztik a normális életmódra való képességüket és az a mítosz irányítja őket, hogy ha nem képesek betartaniuk az önmaguk által felállított – minden tudományos megalapozottságot nélkülöző – szigorú korlátokat, akkor vétkesek és vesztesek. Az orthorexia nervosában szenvedők a magukhoz vett ételnek kizárólag a minőségével foglalkoznak, próbálnak a saját definíciójuk szerint „legtisztábban” étkezni, a diétájukat, étkezésüket ehhez a mércéhez képest finomítani és korlátozni.

Az orthorexiások mindig valamilyen rejtett terv érdekében korlátozzák a táplálékbevitelüket: van, aki az öregedést akarja késleltetni, mások az egészségi állapotukat akarják javítani, pl. az allergiások vagy a szívbetegek, megint másokat általában az egészséges ember képzete hajtja. De vannak olyanok is, akik valamiféle spirituális hatást tulajdonítanak az egyes ételféleségeknek.

A szélsőséges étkezésbeli megszorítások, amik az egészség elérése érdekében történnek, néhány embernél paradox módon pont oda vezethetnek, hogy a túlzott odafigyelés következtében megvonnak valamit a szervezetüktől, amire szükségük lenne, így káros hatással vannak az egészségükre. A pszichológusok szerint ez a jelenség megérdemli, hogy betegségként kategorizáljuk, mert nagyban hasonló tüneteket mutat más evészavarokhoz: ilyenek pl. az elszigeteltség, szorongás, képesség elvesztése arra, hogy természetes, intuitív módon, szorongás nélkül egyen a személy, csökkent érdeklődés más természetes emberi tevékenységekkel kapcsolatban, és súlyos esetekben alultápláltsághoz vagy akár halálhoz is vezethet.

Az orthorexia nervosa tünetei többek között lehetnek: rögeszmés összpontosítás az étel kiválasztására, megvásárlására, előkészítésére, elfogyasztására, étkezés megtervezésére. A személy az ételt elsősorban az egészség forrásának tekinti, nem pedig az élvezetének.

Szorongás vagy undor jelentkezése a „tiltott ételek” közelében;  periodikus változások az étkezési szokásokban/hiedelmekben, miközben a személy más szokásai/hiedelmei változatlanok;  mások elítélése étrendbeli szokásaik miatt;  testkép torzulása, de nem a testtömeg miatt, hanem valamiféle „belső tisztaságra” visszavezetve (amennyiben a személy hiedelmeinek megfelelően étkezik, akkor érhető el ez); tartós meggyőződés, hogy a személy étrendje egészséges, annak ellenére is, hogy már testi tünetei vannak, amik jelzik, hogy nem. pl. alultápláltság.

Sajnos pl. az Interneten is számos szélsőséges táplálkozási ajánlás létezik, melyek hosszútávon betegségek kialakulásához kell, hogy vezessenek. Éppen ezért, ha szélsőségektől mentesen, tudományosan megalapozott diétával szeretné az egészségi állapotát visszanyerni/megtartani, akkor forduljon bizalommal dietetikushoz.

Ki a dietetikus?

A dietetikusok olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező élelmezési és táplálkozási szakemberek, akiknek feladata a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.

A dietetikus a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza.

A beteg egészségének helyreállítása érdekében meghatározza és megtervezi a beteg étrendjét, felügyeli és értékeli a diétás ellátást, gyógyélelmezést, betegoktatást végez. Dolgozhat az alap- és szakellátásban, valamint különböző egészségügyi és szociális intézetekben.

Az előbb felsoroltakon kívül, a prevenció területén dolgozó dietetikus közvetlenül részt vesz az egészségpolitikai döntések előkészítésében, az egészségmegőrzésben, amely az egyének és csoportok egészségfenntartására és a táplálkozással összefüggő betegségek rizikójának csökkentésére irányul.

 

 

Szalayné Kónya Zsuzsa

DE Klinikai Központ

Dietetikai Szolgálat vezető

 

A projektben dietetikus alkalmazására kerül sor, mely témák a célcsoporttól jönnek, jelen esetben az orthorexia nervosa témakörben.

 

Photo by NordWood Themes on Unsplash