Sportklubok az egészségért szemlélet

with Nincs hozzászólás

A „Sportklubok az egészségért” olyan szakértői szemléletmód, amely támogatja a sportegyesületeket, valamint az egyéb sportcélú szervezeteket a sportágakban, mozgásformákban rejlő egészségvédő potenciál felismerésében és a sportegyesületi körülmények közötti egészségvédő és javító sporttevékenységek szervezésében.
A szemlélet egyik fő célja az egészségfejlesztő sporttevékenységek és kapcsolódó szolgáltatások bevezetése, elterjesztése és színvonalának növelése, valamint az egészséges környezet megteremtése, fenntartása. Ezt a szemléletet bármely sportszervezet magáénak tudhatja, függetlenül annak jellegétől, méretétől, célcsoport tagjainak életkorától.

A Sportklubok az egészségért szemlélet az alábbi vezérelvek mentén működik:

 • Egészségfejlesztő az a mozgásforma, amelynek pozitív hatása van az egészségre, nem jelent veszélyt és minimális biztonsági kockázatot hordoz a résztvevők számára.
 • Az egészségfejlesztő testmozgásban való részvétel nem veszélyeztetheti a résztvevők biztonságát. Ezzel összefüggésben az egyesület és a szakmai személyzet jól bevált módszereket alkalmaz a fizikai sérülések, pszichés traumák vagy bármely kedvezőtlen egészségre gyakorolt hatás megelőzése érdekében. Fontos, hogy a környezeti tényezők is megfelelőek legyenek, a helyszínek és eszközök megfeleljenek a biztonsági és higiéniai előírásoknak.
 • Az egészségtudatosságot szem előtt tartó sportegyesület számára fontos szempont, hogy jól megalapozott, bizonyítottan hatékony és biztonságos mozgásformákat nyújtson a célcsoporttagok részére. Ennek szellemében a sportági kínálat bővítése, illetve a meglévő mozgásformák egészségfókuszú átalakítása kellő körültekintéssel történik, meggyőződve annak egészséges, biztonságos és hatékony mivoltáról
 • sportegyesületek az alapprofiljukban szereplő sportágakat is használhatják egészségfejlesztő célokra a rekreációs igényű célközönség számára. Egy multisport egyesület, amelynek több szervezeti egysége is működik nagyobb választási lehetőséggel bír, és akár önálló szabadidős szakosztály indítását is számba veheti.
  Ez a gyakorlat biztosítja, hogy az adott egyesület a meglévő erőforrásaira építve alakítsa ki egészségfejlesztő szolgáltatásait, használva az adott esetben meglévő létesítményeket, eszközöket, marketing csatornákat és személyzetet.
 • Egy egészségorientált sportegyesület jól-képzett és kompetens szakembereket alkalmaz, szervezett keretek között. A személyzet megfelelő képesítéssel, tudással, készségekkel és tapasztalatokkal rendelkezik ahhoz, hogy a mozgásprogramokat a lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb módon hajtsák végre. Ehhez a sportegyesület képzési lehetőséget, illetve egyéb szakmai információ- és tapasztalatcsere alkalmakat biztosít.
 • Egy egészségorientált sportegyesület egészséges környezetet teremt a tagok és résztvevők számára.
  Ennek keretében nem teszi ki őket egészségtelen termékeket (pl. alkohol, teljesítmény-növelő szerek, szerencsejáték, dohánytermékek) reklámozó marketingkampányoknak, hirdetéseknek, megkereséseknek. Ezek a marketingtartalmak negatív hatással lehetnek a résztvevők egészségmagatartására.
 • A sportegyesület egyik legfontosabb feladata és kihívása, hogy támogató, motiváló és élvezetes társas környezetet biztosítson a mozgásprogramokban résztvevők számára. A pozitív társasági élmény hozzájárul az esetleges lemorzsolódás csökkentéséhez és növeli annak valószínűségét, hogy a résztvevők hosszú távon elköteleződnek az egyesület és a szolgáltatásai irányába.

 

Ha több ismeretanyagra szeretne szert tenni a témával kapcsolatban, ismerje meg Módszertani kiadványunkat, melyet itt érhet el: https://mozogj.ndhsz.hu/modszertanikiadvany/