Online tudásmegosztó tréninget tartottunk április 6-án

with Nincs hozzászólás

A Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club konzorciumában megvalósuló “Több, mint egy klub” elnevezésű, EFOP-5.2.1-17-2017-00007 azonosító számú projekt megvalósítói, 2021. április 6-án a megváltozott körülményekhez igazodva és betartva az ajánlásokat, online tudásmegosztó tréninget szervezett.

 

Héjja Anita projektmanager tolmácsolásában ismertetésre kerültek a célok és a tartalom: Az NDHSZ és a DEAC 2018. májusában kötöttek támogatási szerződést az EFOP-5.2.1-17-2017-00007 „Több, mint egy klub” című projektre megvalósítására.

Köteles Gábor, a program szakmai vezetője bemutatta a projektet, beszámolt a projekt alapjául szolgáló népegészségügyi adatokról, az eddig elvégzett munkáról, a jelenlegi kihívásokról és az ennek kapcsán újonnan jelentkező feladatokról. Bemutatta, hogy a Covid-helyzet kapcsán milyen új kihívások állnak a projekt megvalósításával kapcsolatban, valamint felvázolta, hogy a jövőben hová lehet és szeretnének ennek kapcsán eljutni.

Dr. Müller Anetta előadásában a projekt rekreációs hatásairól és beavatkozásairól beszélt. Elmondta hogyan tartottak edzéseket különböző fittségi csoportba tartozó személyeknek. Kiemelte a személyre szabott adaptálhatóságot, melynél figyelembe vették a bemeneti méréséket is. A tapasztalat: érdemes tudatosan beépíteni az online edzéseket a mindennapokba, erre figyeljünk az adaptációnál. Amerikai kutatás szerint 1. helyen az online edzés, 7. helyen a virtuális edzés szerepel.

A Covid átalakította az életünket, az online megoldások itt fognak maradni a jövőben is. Nagy előnye a projektnek, hogy rendkívül rugalmas volt, mozgásprogramok közötti variálást is lehetővé tette. A legnagyobb előnye a sokszínűség (kinti benti, online, kontakt, eszköz, nem eszköz). Azok a sportszervezetek lehetnek sikeresek, akik sokszínű megoldást kínálnak. A későbbi kiválasztásnál ezt figyelembe kell venni, valamint családbarát megoldások és fogyatékkal élők számára kínált megoldásokra is szükség van.

Várhegyi Attila sportszakmai szakértő az NDHSZ részéről bemutatta a digitális sport és az e-sport közötti különbségeket, az e-sport inaktív módon egy kijelző előtt történik, míg a digitális sport fizikai beavatkozásra jön létre, ami új eszközök segítségével egészíti ki a hagyományos sportot.

A Covid alatt az otthoni edzések nagy térnyerése történt meg, 3 fő csoportja van: 1.analóg edzés, 2. videó vagy applikáció alapú edzés, 3. interaktív lehetőségek. A 2.kategórián belül a csoportos hívás egy jól működő megoldás, mely hasonlít a projektben megvalósult megoldáshoz, mert itt van visszajelzés és a közösségbe tartozás élménye is megjelenik. Az interaktív lehetőségekben hazánk még nem jár elől, ebben fejlesztés szükséges.

 

Az alábbi linken a teljes előadás megtekinthető:

https://youtu.be/_upYk-NrGQ4