Gyógyítás és megelőzés:
A csontritkulás folyamata megfelelő táplálkozással megelőzhető, illetve ha már kialakult, akkor mérsékelhető.
Dietetikai oldalról is a fő hangsúlyt a csontritkulás megelőzésére helyezzük, így a prevenció két vonalon fut:
- Primer prevenció, amely célja az optimális csúcscsonttömeg elérése gyermek- és serdülőkorban a fiatal felnőttkorig.
- Szekunder prevenció, amely célja a csontvesztés lassítása felnőttkorban.
A már diagnosztizált osteoporosis terápiájában a gyógyszeres kezelés és a gyógytorna mellett nagyon fontos a jól felépített diéta is.
A csontszövet egy aktív, élő testszövet, ami folyamatosan újraépíti önmagát, s ehhez az újjáépítéshez megfelelő tápanyagokra van szükség. Elsősorban kalciumra. De a kalciumszükséglet kielégítése mellett mindig figyelni kell a megfelelő energia-bevitelre és az étrend optimális tápanyag-összetételére is.
A diéta összetétele:
Energia
Az étrend energiatartalma igazodjon a beteg tápláltsági állapotához. Külön figyelmet igényelnek a fogyókúrázó betegek, mert egy felkapott, divatos, élettani szempontból rosszul összeállított energiaszegény diéta direkt módon rontja a csontok egészségi állapotát. Abban az esetben pedig, ha a szervezet súlyosan alultáplált, akkor pedig mindenképpen biztosítani kell a szájon keresztül fogyasztható ízesített, gyógyszertári tápszerek fogyasztását.
Fehérje
1 g/ttkg/nap (12 E%). Túlságosan bőséges fehérjefelvétel növeli a kalcium ürítését a vizelettel, de ugyanakkor a kielégítő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmazó fehérje bevitele nélkülözhetetlen az optimális csontképződéshez.
Zsiradék
1 g/ttkg/nap (max. 30 E%). Túlzott bevitele a kalcium hasznosulását rontja. Alkalmazni kell az ételek készítésénél azokat az eszközöket, amelyek segítségével megvalósítható a minimális zsírbevitel, a zsírszegény konyhatechnológia (pl. cserépedény, grillsütő, rostsütő, sütőzacskó, jénai tálak, alufólia stb.).
A hosszú láncú telítetlen zsírsavak (növényi olajok, halolaj) a kalciummal oldhatatlan szappant képeznek.
Szénhidrát
4-6 g/ttkg/nap (58 E%)
Kalcium
Újjáépíti, erősíti csontszerkezetünket. Az életkornak megfelelő ajánlás a következő:
- Gyermekkorban 500-800 mg/nap
- Felnőttek számára átlagosan 1000-1200 mg/nap
- Áldott állapotban lévő és szoptató édesanyáknak 1200-1500 mg/nap
- Már diagnosztizált osteoporosisos betegeknek 1500 mg/nap
Magyarországon a felnőtt lakosság kalciumbevitele nem haladja meg a napi 500-600 mg-ot. Ha minden lakos a napi megszokott táplálkozásán felül elfogyasztana ½ liter tejet, akkor ezzel biztosítaná szervezete számára a hiányzó 600 mg kalciumot.
A tejcukorérzékenyek a direkt számukra kifejlesztett laktózmentes tej és joghurt, valamint a laktózmentes sajtok fogyasztásával biztosíthatják szervezetük számára a szükséges kalciumot.
Az élelmiszerek kalciumtartalma
Nagy | Közepes | Csekély | |||
Élelmiszer100 g | Kalciummg | Élelmiszer100 g | Kalciummg | Élelmiszer100 g | Kalciummg |
tejpor | 1200 | gesztenye | 95 | vörös ribizke | 57 |
mák | 968 | sovány túró | 90 | kelkáposzta | 57 |
parmezán sajt | 850 | földimogyoró | 99 | szeder | 52 |
ementáli sajtok | 808 | tojássárgája | 80 | élesztős sütemény | 52 |
trappista, Óvári | 600 | paradicsomos hal | 78 | szilvaíz | 50 |
juhsajt, juhtúró | 400 | lencse | 74 | csipkebogyó | 50 |
sűrített tej | 300 | csipkebogyó íz | 70 | naspolya | 49 |
mogyoró | 290 | heck | 69 | csiperke | 45 |
olajos hal | 270 | tökmag | 66 | narancs | 44 |
mandula | 238 | birsalma | 66 | zöldborsó | 41 |
fogas | 210 | sütőtök | 40 | ||
dióbél | 202 | aszalt szilva | 40 | ||
szója | 200 | tojás | 40 | ||
juhtej | 180 | méz | 40 | ||
tejszínes krémsajt | 180 | meggy | 35 | ||
tejföl | 130 | ||||
paraj, búza | 133 | ||||
tej, kefír, joghurt | 120 | ||||
napraforgó | 118 | ||||
sóska | 113 | ||||
banán, mazsola | 110 | ||||
szárazbab | 106 |
(forrás: Rodler, 2005)
A táblázatból kitűnik, hogy a parajnak és a szárazbabnak közel annyi a kalciumtartalma, mint a tejnek. Azonban figyelembe kell vennünk, hogy a növényekben (pl: paraj, sóska, rebarbara, zellergumó) lévő oxál- és fitinsav (pl: szárazhüvelyesek, búzakorpa) oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, és így csökkenti a felszívódást, míg a tejben lévő laktóz és a savanyú közeg elősegíti azt. Sajnos a vegán étrenden lévő betegek pontosan azokból a zöldségekből, növényekből fogyasztanak jelentős mennyiséget, amelyek nagyon gazdagok a kalcium felszívódását gátló anyagokban.
Az egészséges csontok kialakulását segítő és gátló tényezők
Segítő tényezők Gátló tényezők
laktóz rossz tápláltsági állapot
savas közeg túlzott fehérjefogyasztás („húst hússal”)
kalcium bevitel túlzott zsírfogyasztás
D, A, K és C vitaminok oxalát, fitát
Cu, Mn, Zn, F, Mg túlzott foszforbevitel (pl: kóla)
túlzott rostfogyasztás (korpatabletták)
túlzott alkoholbevitel
nagy mennyiségű koffein
az ételek túlzott mértékű sózása
D –vitamin
Fokozza a kalcium felszívódását, és segíti a csontokba történő beépülését. Szervezetünkben a D-vitamin növeli a kalcium-felszívódás hatékonyságát a belekből, csökkenti a szervezet kalcium ürítését, valamint a vázrendszerben elősegíti a csontképzést.
Feltételezhető, hogy az időskorúak D-vitamin ellátottsága nem megfelelő. Gyermek – és fiatal felnőttkorban napi 400 NE az ajánlott, idősebb korban napi 600-800 NE.
Jellemző D-vitamin források: máj, tojás, tej, tejtermékek, halolaj.
Élelmiszerek fogyasztásával nem áll fenn a túladagolás veszélye. Indokolatlan mennyiségben fogyasztott D-vitamin tablettánál ellenben igen (étvágytalanság, hányinger, hányás, hasme-
nés , fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság).
Foszfor
Nemcsak a bevitt foszfor mennyisége, hanem a kalciumhoz viszonyított aránya is fontos. Ideális a Ca:P arány ha 1:1, vagy 1,5:1. Ha a táplálékok közel azonos mennyiségben tartalmazzák mindkettőt, akkor a foszfor segíti a kalciumnak a csontokba való beépülését, és csökkenti a vizelettel távozó kalcium mennyiséget.
Ha a foszfor aránya lényegesen meghaladja a kalciumét, akkor a magas szérumfoszforszint csökkentését célzó mechanizmusok révén a csontokból kalcium szabadul fel. Jelenlegi táplálkozásunk következménye: túlzott foszfor-bevitel. „Bűnösök”: kólafélék, szénsavas üdítőitalok, ömlesztett sajtok, belsőségek, szárazhüvelyesek, készételek, konzervek, krémporok. További foszforforrás a húsok, húskészítmények, olajos magvak.
Ajánlott mennyiség: 700 mg/nap
A-vitamin
A csontok hosszanti növekedését segíti elő. Források: sárgarépa, sütőtök, bimbóskel, fűszerpaprika, kajszibarack, tej, tojás, vaj, sertésmáj.
K-vitamin
Szerepe van a csontfehérje szintézisében, a csont mátrixának kialakításában. (Az ásványi kristályok a csontfehérjébe épülnek be. K-vitamin hiányában a károsodott fehérje nem képes megkötni az ásványi kristályokat. Ezen állapot kialakulhat túlzott antibiotikum fogyasztás következtében is.)
Források: brokkoli, saláta, paraj, káposzta, paradicsom, tej, tejtermékek, máj.
K-vitamin hiány alakulhat ki a Syncumart szedők körében. Ezért a tartósan antikoaguláns kezelésben részesülők táplálkozásában gondolni kell erre a tényre is, és megfelelő mennyiségű komplett fehérjével kompenzálni kell a kieső funkciót.
C-vitamin
Szükséges a csontszöveti fehérje (kollagén) képződéséhez.
Források: alma, gyümölcsök, savanyú káposzta, zöldségek.
Fluor
Növeli a csontképzést. Források: halak, tea, fluorozott ásványvizek.
Mangán, réz, magnézium
Kedvezően hat a csontképzésre. Valamennyi megtalálható pl. a dióban és a zöldborsóban.
A nyersanyag-válogatás szempontjai, az étrend lényege:
– Életkoronkénti fokozott figyelem. Helyes étrend és életmód kialakítása.
– A napi energiamennyiség a tápláltsági állapotnak megfelelő legyen.
– Naponta fogyasztandó fél l tej, vagy fél l tej kalcium-tartalmának megfelelő tejkészítmény.
– Megfelelő fehérjebevitel, amiben legyen állati és növényi eredetű fehérje egyaránt. Sok fe-
hérjét tartalmazó élelmiszereink: húsok, húskészítmények, halak, tojás, tej és tejtermékek.
Ha lehet, mindig az alacsony zsírtartalmút válasszuk.
– Naponta fogyjon el 40-50 dkg zöldség-gyümölcs vegyesen. (gazdagok vitaminokban és
ásványi anyagokban).
– A túlzott só (nátrium) bevitel növeli a kalciumürítést.
Magyarországon a sófogyasztás az optimális 2-3-szorosát is eléri. Sót igen nagy
mennyiségben tartalmaznak a húsipari termékek, a sajtok, a készételek: levesek,
mártásporok, ketchup, konyhakész- és félkész termékek, stb.
– Ha a beteg tartósan gabonakorpát fogyaszt obstipatio, diverticulosis kezelésére, számításba
kell venni a kalcium, a cink és a vas hiányos felszívódását.
– A kávé, a fekete tea, a koffeint tartalmazó kóla típusú italok is diuresis fokozásával
vezethetnek negatív kalciumegyensúlyhoz.
– A szénsavas üdítők savanyúságát általában foszforsavval szabályozzák, ezért ezek kalciumot
képesek megkötni a szervezetben, meggátolva felszívódását. Egy-egy pohár szénsavas üdítő
- az ebéd után, semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát.
– Gyomorsavtúltengés esetén savlekötőként alkalmazott alumíniumtartalmú antacidok növelik
a kalciumürítést, ezáltal növelik a csontritkulás kockázatát.
– Napi többszöri kalciumfelvétellel a biológiai felhasználhatóság nagyobb, mintha ugyanazt a
mennyiséget egy vagy két étkezéssel adnánk.
– Kerülni kell a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást!
(….táblázat) 1 dl tehéntej kalciumtartalmával (120 mg) egyenértékű tejtermékek
Tejtermék | Mennyiség
|
Tehéntúró (félzsíros) | 15 dkg |
Juhtúró | 3 dkg |
Juhsajt | 3 dkg |
Trappista sajt | 3 dkg |
Köményes sajt | 2,5 dkg |
Óvári sajt | 2 dkg |
Joghurt, kefír | 1 dl |
Tejföl (20%-os) | 0,9 dl |
(forrás: Rodler, 2005)
Szalayné Kónya Zsuzsa
DE Klinikai Központ Dietetikai Szolgálat vezető
Dietetikus, élelmiszeripari mérnök
(30) 289-1000
A projektben dietetikus alkalmazására kerül sor, mely témák a célcsoporttól jönnek, jelen esetben csontritkulás témakörben.