Köszvény étrendi kezelése

with Nincs hozzászólás

A köszvény az anyagcsere-betegségek nagy csoportjába tartozik.  Lényege a purin-anyagcsere zavara, melynek következtében a húgysav felszaporodik a vérben, majd lerakódik az ízületekben, miközben fájdalmakkal járó heveny vagy idült ízületi megbetegedést okoz.

A kiváltó tényezők között szerepel a bőséges táplálkozás, az elhízás, nagymennyiségű hús, zsíros ételek, illetve szeszes italok fogyasztása. Ebből következik, hogy az ilyen betegségben szenvedők kerüljék az egyszeri bőséges, a nagyobb mennyiségű húsfogyasztást és tartózkodjanak a szeszes italoktól.

A vérben kimutatható nagyobb mennyiségű húgysav részben a szervezetben lejátszódó anyagcsere-folyamatok során képződik, részben a pusztuló sejtekből, és a szervezetbe kerülő táplálékok egyes alkotórészeiből szabadul fel. A húgysav az összetett fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik. A diétás kezelés jellemzője a purinszegénység, valamint gyakran szükséges az energiaszegénység, illetve fogyókúra.  A hagyományos táplálkozással 600 – 1000 mg purin kerül a szervezetbe, a purinszegény diétában azonban nem lehet több mint 100-150 mg.  A diéta összeállításánál ezért ismerni kell az egyes élelmiszerek purintartalmát.

A betegség gyógyításában a gyógyszeres kezelés mellett rangos helyet foglal el a megfelelő étrend betartása, ugyanis nemcsak a köszvény diétás kezeléséről van szó, hanem a társbetegségekéről is (pl. elhízás, metabolikus szindróma, diabetes mellitus, hyperlipidaemia, ischaemiás szívbetegségek, vesebetegségek).

A nyersanyag-válogatás szempontjai:

Alacsony purintartalmú, energiaszegény nyersanyagokból zsírszegényen el­készített ételek javasolhatók. Az étrend gerincét a zöldségfélék, gyümölcsök és a gabonafélék adják zsírsze­gény tejjel és tejtermékekkel, tojással, valamint kevés sovány hússal, húské­szítménnyel kiegészítve.

  • A belsőségek (máj, szív, tüdő, vese, velő, stb.) rendelkeznek a legmagasabb purintartalommal (450 – 500 mg/100 g). Ezek nem fogyaszthatóak.
  • A szárnyasok és a halak bőre magas purintartalmú, ezért ezeket el kell távolítani.
  • A húsok közül a csirkemellben (175 mg/100g) és a libában van a legtöbb purin

(165 mg/100 g). A húsokból naponta fogyasztható kb. 60 g – nyi mennyiség, bőre nélkül, előfőzés alkalmazása után, zsírszegényen elkészítve. (pl. alufólia, teflon edény, grill, cserépedény, sütőzacskó).

A purintartalom főzéssel, előfőzéssel (az első főzőlé elöntésével) csökkenthető, ezért a főtt hús kedvezőbb, mint a sült vagy párolt húsételek. Rövid előfőzés után úgy lehet folytatni az ételek elkészítését, mintha nyers alapanyaggal dolgoznánk.

Ne szerepeljenek az étrendben magas extraktiv anyag tartalmú ételek, mint pl.: húsleves, erőleves, kocsonya, pörköltek, pecsenyelé, halkonzervek, vadhúsokból készült ételek.

  • A tengeri állatok húsának purintartalma rendkívül eltérő. (szardínia 345 mg/100 g, fogas 110 mg/100 g, tengeri rákok 57 mg/100 g)
  • A szárazhüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója), és a mák purintartalma 95-190 mg/100 g.

A hüvelyesek fogyasztása csak ritkán javasolt, puhára főtt hüvelyesekből, – amennyiben az adható energia mennyiségbe belefér, pástétom vagy saláta készíthető, mert ezekhez nincs szükség a főzőlé felhasználására.

  • A legtöbb növényi táplálékban (gabonában, zöldségben, gyümölcsben szinte elhanyagolható mennyiségben (0-30 mg/100 g) fordul elő, vannak azonban olyan növények, amelyekben valamivel több (30-84 mg/100 g) purin van (zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj). Ezen alapanyagok purintartalmát előfőzéssel lényegesen csökkenthetjük.
  • A kávéban, a teában és a kakaóban található metilxantinok (koffein, teofilin, teobromin) a szervezetben metiluráttá alakulnak át, amely nem rakodik le a köszvényes ízületi csomókban.
  • Az intenzív, erős, csípős fűszerek alkalmazása (mustár, torma, ecet, curry, ketchup, csípős paprika, chili) kerülendő, helyettük a különféle friss-zöld fűszernövények, illetve a kevésbé intenzív, gyengébb fűszernövények széles skálájának használata ajánlott (babérlevél, szegfűbors, szegfűszeg, köménymag, borsikafű, koriander, kakukkfű, citromhéj és citromlé, fahéj, petrezselyemzöld, zeller).
  • Mivel az egyszerű szénhidrátok (cukor, méz) növelik a hugysav szintjét, így radikálisan le kell csökkenteni a napi bevitelt. Az édes íz iránti igény kielégítésére, a desszertek készítéséhez gyümölcsöket és tejtermékeket célszerű felhasználni. Adott esetben az étrendbe beépíthetőek a mesterséges édesítőszerek (cseppfolyós, tabletta alak), de a cukorpótlók (pl.: fruktóz, xilit) nem.
  • Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amit energia­mentes italokkal fedezzünk. (csapvíz, teák, ritkán ásványvizek)

 

 

Szalayné Kónya Zsuzsa

DE Klinikai Központ

Dietetikai Szolgálat vezető

 

A projektben dietetikus alkalmazására kerül sor, mely témák a célcsoporttól jönnek, jelen esetben a köszvény étrendi kezelése témakörben.

 

Photo by Dimitri Houtteman on Unsplash