A „Több, mint egy klub projekt” nemzetközi szintű ismertsége is erősödik

with Nincs hozzászólás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Promoting physical activity in the sports sector: current status and success stories from the European Union

Member States of the WHO European Region” címen egy angol nyelvű tematikus kiadványt tett közzé, amelyben az Európai Unió tagállamaiból összegyűjtött jó gyakorlatokat mutatja be az egészségfejlesztő testmozgás sport szférában történő támogatása kapcsán.

A kiadvány itt érhető el.

Magyarországról hazai jó gyakorlatként szerepel a “Több, mint egy klub” – EFOP-5.2.1-17 kódszámú projekt, amelynek szellemisége és célkitűzései szorosan illeszkednek az egészségfejlesztő testmozgás sport szférában történő elterjesztéséhez. Az egészségorientált sportklub modell támogatásával a projekt hosszú távú célja, hogy Magyarországon minél több olyan sportegyesület működjön, amely a klasszikus versenysport szolgáltatások mellett egészségfejlesztő, szabadidős sportolási lehetőséget is nyújt a lakosság számára, képzett szakemberek segítségével a sportklub keretei között.

A Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség által koordinált, a Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának közreműködésével megvalósuló projekt mellett a kiadványban minden tagállamból szerepel egy hasonló szellemiségű példa, amelyek inspirációul szolgálhatnak a többi ország számára.

  • A szomszédos Ausztriában az oktatási intézmények és sportszervezetek együttműködésére láthatunk jó példát a gyermekek testmozgásának támogatása érdekében “Kinder Gesund Bewegen 2.0” program néven.
  • Horvátországban a kormányzati szféra által támogatott és koordinált pályázati programot emelik ki, amely éves szinten támogatást nyújt a lokális, egészségfejlesztő sportprogramok megvalósításához.
  • Franciaországból a Több, mint egy klub projekt tudásmegosztó tréningjein is többször bemutatott példát fejtik ki, amelynek keretében a sportklubok és egyes sportszövetségek adaptált mozgásanyag kidolgozásával hozzájárulhatnak a betegségek elsődleges, másodlagos és harm
    adlagos szintű megelőzéséhez. A sportszervezetek, az orvosbizottságok és a Francia Olimpiai Bizottság együttműködésével készült javaslatok bekerültek a háziorvosok által leggyakrabban forgatott gyógyszerészeti kézikönyvbe (ún. Vidal), amely külön egészségfejlesztő testmozgás szekcióval bővült.
  • Németországban már több éves múltja van a háziorvosok által receptre írt testmozgásnak, amely hosszú távon a Több, mint egy klub projekt víziójának is részét képezi. A háziorvosok által javasolt testmozgást a páciensek olyan sportklubok körében végezhetik, amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek (Sport pro Gesundheit minősítés) az egyes mozgásprogramjaik vonatkozásában. Ez teszi alkalmassá a klubokat arra, hogy az egészségügyi ellátórendszerből érkező, az egészségükhöz aktívan hozzájárulni kívánó betegek számára egészségfejlesztő testmozgás lehetőséget nyújtsanak.