Élelmi rostok

with Nincs hozzászólás

A táplálkozás-élettani ajánlások szerint: minden nap együnk minimum 40 dkg zöldséget/gyümölcsöt, és legalább egyszer teljes őrlésű gabonafélékből készült ételeket/élelmiszereket. De vajon miért?

Először tekintsük át az élelmi rostok táplálkozás-élettani jelentőségét. Azt is mondhatnánk, hogy nem minden káros, ami emészthetetlen.

Az alig néhány évtizeddel ezelőtt még feleslegesnek és a bélrendszeri problémákkal küzdők számára károsnak ítélt élelmi rostokról ma már tudjuk, hogy valójában elengedhetetlen alkotóelemei az egészséges étkezésnek. Az élelmi rostok összetett szénhidrátok, melyek emészthetetlenek, csak a vastagbélben élő baktériumok képesek részleges lebontásukra. Az így keletkező rostrészek viszont elősegítik a bélben élő jótékony, a tejcukrot is bontó baktériumok növekedését, s ezzel a szervezet védekező-rendszerét javítják, sőt olyan anyagokat (rövidláncú zsírsavakat) termelnek, amelyek közreműködnek a rosszindulatú béldaganatok megelőzésében.

Ezen kívül:

  • a rostok növelik a teltségérzetet, ezáltal hamarabb alakul ki a jóllakottság érzete (éppen ezért képezik – a testsúlycsökkentő és a testtömeg-megtartó étrenek az alapját a magas rosttartalmú élelmiszerek)
  • epesavakat kötnek meg, ezáltal csökkentik az epekőképződés esélyét,
  • a vízoldékony rostok szérumkoleszterin-csökkentő hatásúak (pektin, lignin),
  • szabályozzák az emésztés és felszívódás folyamatát, lassítják a gyomorürülést
  • mérséklik a glükóz terhelésre fellépő vércukor-emelkedést
  • a bélfalra gyakorolt nagyobb nyomás következtében intenzívebb bélmozgás (perisztaltika) jön létre, ami csökkenti a tápanyagok áthaladási idejét, így rendszeres széklet képződik, ezáltal a mérgező hatású anyagok (pl. toxinok, nehézfémek) felszívódásának, lerakódásának lehetősége csökken,
  • nagy mennyiségű vizet vesznek fel, ezáltal lazább széklet képződik (a rost emészthetetlen alkotói hozzájárulnak a széklet lazításához),
  • bizonyos fokú védelmet nyújtanak a vastagbél- és végbéldaganatok kialakulása ellen,
  • intenzívebb rágásra késztetnek, mint a rostszegény ételek, ezáltal a fogazatot tisztítják,
  • elősegítik a baktériumflóra szaporodását

 

Szalayné Kónya Zsuzsa

DE KK Dietetikai szolgálat vezető

 

A projektben dietetikus alkalmazására kerül sor, mely témák a célcsoporttól jönnek, jelen esetben élelmi rostok témakörben.