Csontritkulás (Osteoporosis)

with Nincs hozzászólás

Gyógyítás és megelőzés:

A csontritkulás folyamata megfelelő táplálkozással megelőzhető, illetve ha már kialakult, akkor mérsékelhető.

Dietetikai oldalról is a fő hangsúlyt a csontritkulás megelőzésére helyezzük, így a prevenció két vonalon fut:

  1. Primer prevenció, amely célja az optimális csúcscsonttömeg elérése gyermek- és serdülőkorban a fiatal felnőttkorig.
  2. Szekunder prevenció, amely célja a csontvesztés lassítása felnőttkorban.

A már diagnosztizált osteoporosis terápiájában a gyógyszeres kezelés és a gyógytorna mellett nagyon fontos a jól felépített diéta is.

A csontszövet egy aktív, élő testszövet, ami folyamatosan újraépíti önmagát, s ehhez az újjáépítéshez megfelelő tápanyagokra van szükség. Elsősorban kalciumra. De a kalciumszükséglet kielégítése mellett mindig figyelni kell a megfelelő energia-bevitelre és az étrend optimális tápanyag-összetételére is.

 

A diéta összetétele:

Energia

Az étrend energiatartalma igazodjon a beteg tápláltsági állapotához. Külön figyelmet igényelnek a fogyókúrázó betegek, mert egy felkapott, divatos, élettani szempontból rosszul összeállított energiaszegény diéta direkt módon rontja a csontok egészségi állapotát. Abban az esetben pedig, ha a szervezet súlyosan alultáplált, akkor pedig mindenképpen biztosítani kell a szájon keresztül fogyasztható ízesített, gyógyszertári tápszerek fogyasztását.

Fehérje

1 g/ttkg/nap (12 E%). Túlságosan bőséges fehérjefelvétel növeli a kalcium ürítését a vizelettel, de ugyanakkor a kielégítő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmazó fehérje bevitele nélkülözhetetlen az optimális csontképződéshez.

Zsiradék

1 g/ttkg/nap (max. 30 E%). Túlzott bevitele a kalcium hasznosulását rontja. Alkalmazni kell az ételek készítésénél azokat az eszközöket, amelyek segítségével megvalósítható a minimális zsírbevitel, a zsírszegény konyhatechnológia (pl. cserépedény, grillsütő, rostsütő, sütőzacskó, jénai tálak, alufólia stb.).

A hosszú láncú telítetlen zsírsavak (növényi olajok, halolaj) a kalciummal oldhatatlan szappant képeznek.

Szénhidrát

 4-6 g/ttkg/nap (58 E%)

Kalcium

Újjáépíti, erősíti csontszerkezetünket. Az életkornak megfelelő ajánlás a következő:

  • Gyermekkorban 500-800 mg/nap
  • Felnőttek számára átlagosan 1000-1200 mg/nap
  • Áldott állapotban lévő és szoptató édesanyáknak 1200-1500 mg/nap
  • Már diagnosztizált osteoporosisos betegeknek 1500 mg/nap

Magyarországon a felnőtt lakosság kalciumbevitele nem haladja meg a napi 500-600 mg-ot. Ha minden lakos a napi megszokott táplálkozásán felül elfogyasztana ½ liter tejet, akkor ezzel biztosítaná szervezete számára a hiányzó 600 mg kalciumot.

A tejcukorérzékenyek a direkt számukra kifejlesztett laktózmentes tej és jog­hurt, valamint a laktózmentes sajtok fogyasztásával biztosíthatják szervezetük számára a szükséges kalciumot.

 

Az élelmiszerek kalciumtartalma 

Nagy Közepes Csekély
Élelmiszer

100 g

Kalcium

mg

Élelmiszer

100 g

Kalcium

mg

Élelmiszer

100 g

Kalcium

mg

tejpor 1200 gesztenye 95 vörös ribizke 57
mák 968 sovány túró 90 kelkáposzta 57
parmezán sajt 850 földimogyoró 99 szeder 52
ementáli sajtok 808 tojássárgája 80 élesztős sütemény 52
trappista, Óvári 600 paradicsomos hal 78 szilvaíz 50
juhsajt, juhtúró 400 lencse 74 csipkebogyó 50
sűrített tej 300 csipkebogyó íz 70 naspolya 49
mogyoró 290 heck 69 csiperke 45
olajos hal 270 tökmag 66 narancs 44
mandula 238 birsalma 66 zöldborsó 41
fogas 210     sütőtök 40
dióbél 202     aszalt szilva 40
szója 200     tojás 40
juhtej 180     méz 40
tejszínes krémsajt 180     meggy 35
tejföl 130        
paraj, búza 133        
tej, kefír, joghurt 120        
napraforgó 118        
sóska 113        
banán, mazsola 110        
szárazbab 106        

(forrás: Rodler, 2005)

 

A táblázatból kitűnik, hogy a parajnak és a szárazbabnak közel annyi a kalciumtartalma, mint a tejnek. Azonban figyelembe kell vennünk, hogy a növényekben (pl: paraj, sóska, rebarbara, zellergumó) lévő oxál- és fitinsav  (pl: szárazhüvelyesek, búzakorpa) oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, és így csökkenti a felszívódást, míg a tejben lévő laktóz és a savanyú közeg elősegíti azt. Sajnos a vegán étrenden lévő betegek pontosan azokból a zöldségekből, növényekből fogyasztanak jelentős mennyiséget, amelyek nagyon gazdagok a kalcium felszívódását gátló anyagokban.

 

Az egészséges csontok kialakulását segítő és gátló tényezők

Segítő tényezők                                    Gátló tényezők

laktóz                                                     rossz tápláltsági állapot

savas közeg                                            túlzott fehérjefogyasztás („húst hússal”)

kalcium bevitel                                      túlzott zsírfogyasztás

D, A, K és C vitaminok                         oxalát, fitát

Cu, Mn, Zn, F,  Mg                                túlzott foszforbevitel (pl: kóla)

túlzott rostfogyasztás (korpatabletták)

túlzott alkoholbevitel

nagy mennyiségű koffein

az ételek túlzott mértékű sózása

 

D –vitamin

Fokozza a kalcium felszívódását, és segíti a csontokba történő beépülését. Szervezetünkben a D-vitamin növeli a kalcium-felszívódás hatékonyságát a belekből, csökkenti a szervezet kalcium ürítését, valamint a vázrendszerben elősegíti a csontképzést.

Feltételezhető, hogy az időskorúak D-vitamin ellátottsága nem megfelelő. Gyermek – és fiatal felnőttkorban napi 400 NE az ajánlott, idősebb korban napi 600-800 NE.

Jellemző D-vitamin források: máj, tojás, tej, tejtermékek, halolaj.

Élelmiszerek fogyasztásával nem áll fenn a túladagolás veszélye. Indokolatlan mennyiségben fogyasztott D-vitamin tablettánál ellenben igen (étvágytalanság, hányinger, hányás, hasme-

nés , fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság).

 

Foszfor

Nemcsak a bevitt foszfor mennyisége, hanem a kalciumhoz viszonyított aránya is fontos. Ideális a Ca:P arány ha  1:1, vagy 1,5:1. Ha a táplálékok közel azonos mennyiségben tartalmazzák mindkettőt, akkor a foszfor segíti a kalciumnak a csontokba való beépülését, és csökkenti a vizelettel távozó kalcium mennyiséget.

Ha a foszfor aránya lényegesen meghaladja a kalciumét, akkor a magas szérumfoszforszint csökkentését célzó mechanizmusok révén a csontokból kalcium szabadul fel. Jelenlegi táplálkozásunk következménye: túlzott foszfor-bevitel. „Bűnösök”: kólafélék, szénsavas üdítőitalok, ömlesztett sajtok, belsőségek, szárazhüvelyesek, készételek, konzervek, krémporok. További foszforforrás a húsok, húskészítmények, olajos magvak.

Ajánlott mennyiség: 700 mg/nap

A-vitamin

A csontok hosszanti növekedését segíti elő. Források: sárgarépa, sütőtök, bimbóskel, fűszerpaprika, kajszibarack, tej, tojás, vaj, sertésmáj.

K-vitamin

Szerepe van a csontfehérje szintézisében, a csont mátrixának kialakításában. (Az ásványi kristályok a csontfehérjébe épülnek be. K-vitamin hiányában a károsodott fehérje nem képes megkötni az ásványi kristályokat. Ezen állapot kialakulhat túlzott antibiotikum fogyasztás következtében is.)

Források: brokkoli, saláta, paraj, káposzta, paradicsom, tej, tejtermékek, máj.

K-vitamin hiány alakulhat ki a Syncumart szedők körében. Ezért a tartósan antikoaguláns kezelésben részesülők táplálkozásában gondolni kell erre a tényre is, és megfelelő mennyiségű komplett fehérjével kompenzálni kell a kieső funkciót.

C-vitamin

Szükséges a csontszöveti fehérje (kollagén) képződéséhez.

Források: alma, gyümölcsök, savanyú káposzta, zöldségek.

Fluor

Növeli a csontképzést. Források: halak, tea, fluorozott ásványvizek.

Mangán, réz, magnézium

Kedvezően hat a csontképzésre. Valamennyi megtalálható pl. a dióban és a zöldborsóban.

 

A nyersanyag-válogatás szempontjai, az étrend lényege:

– Életkoronkénti fokozott figyelem. Helyes étrend és életmód kialakítása.

– A napi energiamennyiség a tápláltsági állapotnak megfelelő legyen.

– Naponta fogyasztandó fél l tej, vagy fél l tej kalcium-tartalmának megfelelő tejkészítmény.

– Megfelelő fehérjebevitel, amiben legyen állati és növényi eredetű fehérje egyaránt. Sok fe-

hérjét tartalmazó élelmiszereink: húsok, húskészítmények, halak, tojás, tej és tejtermékek.

Ha lehet, mindig az alacsony zsírtartalmút válasszuk.

– Naponta fogyjon el 40-50 dkg zöldség-gyümölcs vegyesen. (gazdagok vitaminokban és

ásványi anyagokban).

A túlzott só (nátrium) bevitel növeli a kalciumürítést.

Magyarországon a sófogyasztás az optimális 2-3-szorosát is eléri. Sót igen nagy

mennyiségben tartalmaznak a húsipari termékek, a sajtok, a készételek: levesek,

mártásporok, ketchup, konyhakész- és félkész termékek, stb.

– Ha a beteg tartósan gabonakorpát fogyaszt obstipatio, diverticulosis kezelésére, számításba

kell venni a kalcium, a cink és a vas hiányos felszívódását.

– A kávé, a fekete tea, a koffeint tartalmazó kóla típusú italok is diuresis fokozásával

vezethetnek negatív kalciumegyensúlyhoz.

– A szénsavas üdítők savanyúságát általában foszforsavval szabályozzák, ezért ezek kalciumot

képesek megkötni a szervezetben, meggátolva felszívódását. Egy-egy pohár szénsavas üdítő

  1. az ebéd után, semlegesítheti az étkezés összes kalciumtartalmát.

Gyomorsavtúltengés esetén savlekötőként alkalmazott alumíniumtartalmú antacidok növelik

a kalciumürítést, ezáltal növelik a csontritkulás kockázatát.

– Napi többszöri kalciumfelvétellel a biológiai felhasználhatóság nagyobb, mintha ugyanazt a

mennyiséget egy vagy két étkezéssel adnánk.

– Kerülni kell a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást!

 

1 dl tehéntej kalciumtartalmával (120 mg) egyenértékű tejtermékek

Tejtermék  

Mennyiség

 

Tehéntúró (félzsíros) 15 dkg
Juhtúró 3 dkg
Juhsajt 3 dkg
Trappista sajt 3 dkg
Köményes sajt 2,5 dkg
Óvári sajt 2 dkg
Joghurt, kefír 1 dl
Tejföl (20%-os) 0,9 dl

(forrás: Rodler, 2005)

 

Szalayné Kónya Zsuzsa

DE Klinikai Központ Dietetikai Szolgálat vezető

Dietetikus, élelmiszeripari mérnök

(30) 289-1000

 

 

 

A projektben dietetikus alkalmazására kerül sor, mely témák a célcsoporttól jönnek, jelen esetben csontritkulás témakörben.