A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a WHO együttműködési megállapodást írt alá

with Nincs hozzászólás

(foto:IOC/GREG MARTIN)

 

„Az elmúlt néhány hónapban a kialakult krízis miatt, sokkal nagyobb figyelem irányult arra, hogy mennyire fontos a sport, a fizikai aktivitás, és a mentális egészség egyensúlya. A sport, életet menthet. „– ezt Thomas Bach, a NOB elnöke jelentette ki Genfben, a WHO (World Health Organization) székházában.

Kiemelkedő jelentőségű megállapításról van szó, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság klasszikusan az élsport, és a teljesítményorientáltság zászlóshajója. Mára azonban felismerték, hogy az egészségfejlesztő testmozgás, valamint a szabadidősport milyen fontos szerepet tölt be a mindennapi életben is. A mindennapi fizikai aktivitás a kulcs az egészséghez és a jó közérzethez.

A megállapodás értelmében a NOB és a WHO együttesen lép fel az egészséges életmód mellett, elsősorban a szabadidő sportok támogatásán keresztül. Mivel a fizikai inaktivitás több veszélyes betegség kialakulását is elősegítheti (ilyen a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás), ezért vállalták, hogy globálisan 2030-ig, 15%-kal csökkentik a fizikailag inaktív serdülők és felnőttek számát.

Az együttműködés fő céljai a következők:

  • az egészséggel és a fizikai aktivitással kapcsolatos közös kommunikáció
  • prevenciós együttműködés az egészségesebb életmód kialakítására a sporton keresztül
  • az olimpiai játékok egészségügyi hasznosságának megismertetése
  • együttes fellépés az egészségfejlesztés területén az olimpiai mozgalmak segítségével
  • sportágak közötti együttműködések elősegítése, prevenciós jelleggel

A DEAC és az NDHSZ örömmel üdvözli a megállapodást, hiszen a mi közös munkánk, az EFOP 521 projekt missziója nemzetközi szinten is elismert. Ez egyértelmű jelzés számunkra, hogy jó úton vagyunk, szükség van a versenysport irányultságú klubok szemléletformálására, a szabadidősportok népszerűsítésére.