Relaxáljunk III.

with Nincs hozzászólás

Bár a jóga nem kifejezetten relaxációs módszer, mégis a jóga alapjait, szellemiségét tekintve mindenképp hasznos, hogy testünket, lelkünket karbantartsuk.

A jóga India egyik bölcseleti rendszeréből származik. A jóga szó eredeti szanszkrit, melynek jelentése figyelmünket valamire irányítani, összpontosítani. A jóga gyakorlása során elcsendesednek érzékeink, elménk megnyugszik. A jóga gyakorlása nyolc fokozatban valósulhat meg. Az első a jama, vagyis az erkölcsi parancsolatok, a második a nijama, azaz a megtisztulás, a harmadik az ászana, ez a modern nyugati világban leggyakrabban alkalmazott fokozat, vagyis a testtartások és mozdulatok gyakorlása. a következő a pránájámá, a légzésritmus szabályozása, majd ezt követi a pratjáhára, a tudat felszabadítása, a dhárana, a koncentráció fokozata, a dhjána a meditáció éps végül a szamádhi, amely a mély meditációval létrehozott magasabb tudatállapot szintje.

Hétköznapi gyakorlásra többségében az ászanák és mudrák, valamint a légzésgyakorlatok, a pránájámák szolgálnak. A jógának több formája is ismert, mely aegyes fokozatok használatával kívánja elérni a teljes belső békét. A négy alapforma a következő: mantra, hatha, lajla és a rádzsa jóga. A jóga elkezdése mindenki számára adott, hiszen semmilyen előképzettséget, edzettségi szintet nem kíván meg. Gondoljunk csak az Etka jógára, mely kifejezetten idős emberek számára kínált mozgásforma. Természetesen itt is alapszabály, hogy minden gyakorlatot csak addig végezzünk, amíg az jóleső érzéssel jár.

Az alap ászanák és légzéstechnika segíthet minket megszabadítani a felgyülemlett feszültségtől, oldani szorongásunkat, harmóniába kerülni önmagunkkal. természetesen ennél jóval több gyakorlat létezik. A tádászana, vagy hegy póz az álló alaphelyzet, megalapozza a helyes testtartást. A vriksászana (fa póz) erősíti a lábizmokat, az egyensúlyérzéket, higgadtságot ad. Az utthita trikónászana, vagy kiterjesztett háromszögállás, erősíti a lábizmokat, hát illetve a nyaki fájdalmak hatásos ellenszere. A vírabhadrászana, vagyis a harcos állás, három változata is gyakorolható. Ekkor a mellkas teljesen kitágul, lehetővé válik a mély légzés, javítja a testtartást. A bhundzsangászana, vagyis a kobra póz, tágítja a mellkast, frissíti a gerinctájékot. Az adhó mukha shvánászana talán a legismertebb jóga póz, ezt hívjuk lefelé néző kutyának. A póz hosszabb kitartása megszünteti a fáradtságot, általa visszanyerjük energiánkat. A shavászana pedig az apóz, amiben a meditáció, relaxáció végezhető. Mozdulatlanul fekszünk, miközben tudatunk nyugalomban van. Ez egyfajta tudatos ellazulás, mely felfrissíti testünket és szellemünket.

A pránájáma, a jóga légzéstechnikája. Lassú, mély egyenletes kilégzés és lassú mély kilégzés a technika alapja. A légzést ülő helyzetben végezzük, lehetőleg csukott szemmel, hogy a külvilág ingerei ne zavarjanak meg minket. Miután beszívtuk a levegőt, tartsuk bent pár másodrecig, majd ugyanannyi idő alatt, mint amennyi idő alatt megtöltöttük tüdőnket, fújjuk ki. Ismételjük 5-10 percig, majd feküdjünk le savhászanába, figyeljük érzéseinket, pihenjünk, meditáljunk.

 

Photo by Avrielle Suleiman on Unsplash