Az egészséges táplálkozásról // Rakoncza Petra előadása

with Nincs hozzászólás

Az egészséges táplálkozásról // Rakoncza Petra PhD hallgató előadása a debreceni csapatépítő tréningen

Nem titok, hogy a megfelelő táplálkozással javulást érhetünk el közérzetünkben, megelőzhetjük a betegségek kialakulását. A természetes, élettani sajátosságokból adódó változásokat figyelembe kell vennünk, és táplálkozásunknak alkalmazkodnia kell ehhez.

A hazai táplálkozásra sajnos jellemző a magas cukor, zsír és koleszterin fogyasztás, valamint a túlzott sózása az ételeknek. Ehhez hozzájárul még a rendszertelen étkezés, és a túl nagy adagok fogyasztása is. Ezek együttes hatása megterheli a szervezetet, mely rossza hatással van a mindennapi tevékenységeinkre.

A legfontosabb a bevitt tápanyagok arányának a meghatározása.

A zsírok fogyasztásáról gyakran halljuk, hogy egészségtelen. A titok itt is a mennyiségben van, hiszen a zsírok nagyon fontos összetevői a mindennapi táplálkozásnak. Törekedjünk arra, hogy a táplálékunk 30 százalékánál ne legyen több a napi zsír bevitele. Kerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, alkalmazzunk zsírszegényebb főzési technikákat, mint a párolás vagy grillezés, valamint bátran használjunk sütőpapírt és sütőzacskót is.

A túlzott koleszterin bevitel szív-és érrendszeri problémákat okozhat .  A napi ajánlott koleszterin mennyiség 300 minigramm alatt van, amit egy – két nagyobb méretű tojás sárgája könnyen fedezhet is. Magas koleszterintartalommal  rendelkeznek például a belsőségek,  feldolgozott húsok (virsli, párizsi..) a vaj és néhány kész étel is.  A koleszterin szint optimális értéken tartható változatos, egészséges táplálkozással.  A hal rendszeres fogyasztása (heti 1-3)  jótékony hatású, csökkentheti a szív- és érrendszeri problémák kialalakulását.

A fehérjék bevitelére 60 év felett fokozattan figyelnünk kell! A kor előrehaladtával nehezebben szívódik fel, ami izomvesztéshez, gyengébb immunrendszerhez vezethet. Legfőbb források  a sovány húsok (csirke, sertéscomb, halak),  magas hústartalmú készítmények (sonka) valamint a tej, tejtermékek, tojásfehérje és egyes hüvelyesek.

Szénhidrátok fogyasztásánál szintén nagyon figyelnünk kell, azonban a teljes elhagyása nem tesz jót a szervezetnek. A vajas, leveles péksüteményeknek például nemcsak magas a szénhidráttartalmuk, de rengeteg zsiradékot is tartalmaznak. 1-1 kocka csokoládé azonban kielégítheti az édesség utáni vágyunkat. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az üzletek polcain csábítóan csalogató „Light” feliratok mögé érdemes bekukkantani, hiszen könnyen előfordulhat, hogy magas cukor, zsír vagy szénhidrát tartalmú élelmiszerek kerülnek a kosarunkba. Szánjunk időt arra, hogy ismerjük meg a termékek pontos összetételét, amit kötelező feltüntetni minden csomagoláson.

A táplálkozásunk szintén kiemelt összetevői a rostok. Energiát ugyan nem sokat szolgáltatnak, de nagyon fontos szerepük van a tápanyagok felszívódásnak tekintetében. Növelik a teltség érzetet, később leszünk éhesek, és kiemelkedő hatással vannak a bélmozgásra. A rostban gazdag táplálkozás megfelezi a méreganyagok szervezetben eltöltött idejét, csökkenti a cukor és a zsírok felszívódását. A rostban szegény táplálkozás növeli az elhízás és székrekedés esélyét, a szív és érrendszeri problémák, valamint a diabétesz kialakulását. Naponta 0,5-1 kg zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt!

A táplálkozás mellet kiemelten fontos a folyadék bevitelre is figyelnünk. Naponta 2 liter víz szükséges ahhoz, hogy a vérkeringésünk megfelelően működjön, ami a vérnyomásra is hatással van. Az idő előrehaladtával csökken a szervezet víztartalma, ezért fokozott odafigyelést igényel.

Végezetül álljon itt egy kép arról, hogy mi az ideális tápanyagbevitel aránya a mindennapokban: