Tudatos aktivitás a hétköznapokban

with Nincs hozzászólás

Tudatos aktivitás a hétköznapokban – Köteles Gábor projekt szakmai vezető

Egészségi állapotunkért nagyon nagy részben a viselkedésünk, az életmódunk tehető felelőssé. Az is köztudott, hogy a mozgásszegény életmód számos kockázatot hordoz az egészségünkre nézve.

A legtöbb munkavállaló ma, több, mint hét órát tölt üléssel. Ebbe beleszámít az utazás a munkahelyére, a munkahelyén, a monitor előtt töltött időszak, a hazaút, illetve az esti pl. tv-zéssel töltött idő is. Már napi 3 óra ülésnek negatív hatása van az egészségi állapotunkra, napi 10 óra pedig már 29%-kal növeli meg a korai halálozás esélyét. Eljutottunk arra a szintre, hogy a sok ülés még abban az esetben is önálló egészség-kockázati tényező, ha valaki elvégzi a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő napi testmozgás mennyiséget. Megjelent az Active Couch Potato fogalma, amely azon személyekre utal, akik ugyan az ajánlás szerint elegendő testmozgást végeznek naponta, de emellett jelentős időt töltenek el üléssel.

A fentiek következményeként különbséget kell tenni a kevés mozgás és a túl sok ülés között. Az ajánlásoknak megfelelő testmozgás-mennyiség biztosítása mellett figyelmet kell fordítani az üléssel töltött idő csökkentésére, ezeknek a periódusoknak a megszakítására különbféle egyszerű módszerekkel.