MOVE Congress – 2019 október 16-18. Budapest

with Nincs hozzászólás

A MOVE Congress a világ egyik legnagyobb olyan konferenciája, amelynek dedikált témája a szabadidősport és a fizikai aktivitás kérdése. Az eseménynek a korábbi években Koppenhága, Frankfurt, Párizs, Sao Paulo, Barcelona, Róma és Birmingham adott otthont. Idén, kilencedjére Budapesten került megrendezésre, minden eddiginél nagyobb résztvevői számmal és még az eddigieknél is interaktívabb formában.

A Move Congress fő témakörei többek között az iskolások fizikai aktivitásának növelése, a szabadidősportok új lehetőségei, valamint új helyszínek teremtése az aktív életmódhoz.

Ezekhez a témákhoz szervesen tudott csatlakozni a „Több, mint egy Klub” néven ismert, egészségközpontú sportegyesületek modelljén nyugvó társadalmi innovációs kísérleti projekt is, melyet  a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ) és a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) közösen indított.

„Úton az egészségorientált sportklub modell bevezetéséhez Magyarországon” címmel Veress Réka (HEPA nemzeti kapcsolattartó,) tartott előadást a kongresszuson.

„A „sportklubok az egészségért” megközelítésre épülő társadalmi innovációs kísérleti projekt keretében egy olyan komplex szolgáltatásfejlesztés megvalósítása a cél, amely a helyi, térségi sportegyesületek kapacitásaira épül. A cél az, hogy a sportklubok szolgáltatási csomagjaik átalakításával – akár azok bővítésével – és az egészségmegőrző szemlélet alkalmazásával a lakosság szélesebb rétegének biztosítsanak képzett, szakemberek által felügyelt rendszeres testmozgási, sportolási lehetőséget. A modell célja, hogy a sportegyesületeket és országos sportszervezeteket arra ösztönözze, hogy minél több figyelmet fordítsanak az általuk kínált mozgásformák, sportágak egészségvédő potenciáljának kihasználására. A konzorciumban benyújtott pályázat célja ezért az, hogy próbálja ki és készítse elő az egészségorientált sportklub modell magyarországi adaptációját, ezáltal járuljon hozzá a lakosság egészségfejlesztéséhez.”

A projekt szemlélete az. ún. Sports Clubs for Health (SCforH), az egészségorientált sportklubok modelljén alapszik, amelynek megvalósítását az Európai Unió 2013-ban ajánlásként fogalmazta meg a tagállamok számára.