Bemutatkozik a nyíradonyi nordic walking instruktorunk Deák Erzsébet

with Nincs hozzászólás

Miért tartja fontosnak, hogy az idősebb, senior korosztály is rendszeresen sportoljon?

Az idősebb korosztálynál felerősödhetnek a fejlett társadalmak problémái: szív- és érrendszeri megbetegedések, metabolikus szindróma, ortopédiai elváltozások, anyagcsere- zavarok, valamint a pszichés változások.

A nordic walking jó hatással van a szív – és vérkeringési rendszerre, rendszeres gyakorláskor nő az oxigénfelvevő képesség, ezáltal az erek, szívizomzat rugalmassága nő, a salakanyag elszállítása felgyorsul. Nordic walking közben az izomcsoportok 90 %-a dolgozik, kisebb a terhelés az ízületekre, mint a gyaloglásnál. Az anyagcsere folyamatok optimalizálódnak, jelentősen csökken a mindennapi stressz érzése. A foglalkozáson való részvétel erősíti a közösséghez tartozás érzését, fizikailag és mentálisan harmóniában tartja a szervezetet.

Elsősorban kinek ajánlja a nordic walkingot?

A nordic walkingot mindenkinek ajánlom, nemtől, korosztálytól függetlenül, de elsősorban azoknak, akik a szabad levegőn való mozgást, a természet közeliséget részesítik előnyben.

Miben változtatja meg a mindennapokat a rendszeres sport élménye?

A sport endszeres elfoglaltságot ad, amit az új felfedezések inspirálnak. Évszakonként változik a természet, ennek a rendszeres megélése jó hatással van a lélekre, valamint a séták alkalmával a tájékozódási képességünket is fejlesztjük. Örömmel fedezzük fel, hogy a test vonalai átalakulnak, a fogyás beindul, egészségügyi javulás történik, jobb kedélyűek leszünk.

 Milyen eddigi tapasztalataik vannak a programmal kapcsolatban? 

Akik már csatlakoztak hozzánk, élvezik, és pozitív élményeiket meg is osztják velünk. Bátorítok mindenkit, hogy próbálja ki ezt a fajta mozgást is!

 Mit gondolnak, a program végeztével a résztvevők folytatják-e a sportolást?

Nagyon bízom benne! A jelenlegi csapat lelkes, és boldogan vesz részt az órákon, szerintem szeretnék hosszú távon ezt az örömforrást megtartani.

Miért tarja fontosnak, hogy a mozogni vágyók szakemberek segítségével sportoljanak?

Szakember segítségével jobb és gyorsabb hatás érhető el, hiszen szakszerűen tudunk segítséget nyújtani, rosszul beidegződött mozgásokat kijavítani. Távlati célokat könnyebb közösen meghatározni, és elérni is.