Légzés- és gerinctorna – Instruktorunkat Csepregi Évát kérdeztük

with Nincs hozzászólás

Miért tartja fontosnak, hogy az idősebb, senior korosztály is rendszeresen sportoljon?

Az idősebb korosztály tréningezésének célja más, mint a fiatal korosztályé. Az életkor előrehaladtával csökken az izomerő, az állóképesség, a koordinációs képességek romlanak. A rendszeres, megfelelő intenzitású és felépítésű sporttevékenység révén az említett folyamatok lassíthatóak, a mozgásszervi és kardio-vaszkuláris valamint légzőszervi problémák kockázata csökkenthető. Az osteoporosis folyamata lassabb, mértéke enyhébb fokú, a koordináció javulása révén az elesés kockázata csökkenthető. Minőségében jobb életvitel alakítható ki, illetve tartható fenn.

Elsősorban kinek ajánlja a légző-gerinc tornát?

A foglalkozás minden korosztály számára nyújthat hasznos gyakorlatokat. A mellkas mobilitást érintő mozgásszervi problémák (hanyag tartás, mellkas deformitások, scoliosis, M. Scheuermann…stb.), valamint a krónikus légzőszervi megbetegedések (pl. asthma bronchiale) esetében mindenképpen ajánlott. Az egészséges fiatal korosztály számára a helyes légzéstechnika, az agonista-antagonista izomegyensúly kialakítása és a mindennapok okozta stressz ellensúlyozásában is segítséget nyújthat. A sportolók számára – a légző izmok edzése, az ízületi mozgás terjedelem javítása révén – kiegészítő mozgásformaként is alkalmazható a teljesítmény további fokozása érdekében.

Miben változtatja meg a mindennapokat a rendszeres sport élménye?

A rendszeres sporttevékenység mind fizikálisan mind pszichológiai értelemben megerősítheti az egyént. A fizikum (izomerő, állóképesség, flexibilitás) fejlődése mellett számos pozitív edzéshatás említhető. A csoportos foglalkozások, többek között a csapatba tartozás élményét nyújthatják, pozitívabb életszemlélet alakítható ki, barátságok köttethetnek az edzések alatt, rendszeres programot biztosíthat az egyedülállók számára, és kikapcsolódást nyújthat a családban élőknek a mindennapi tevékenységeik mellett.

Milyen eddigi tapasztalataik vannak a „Sportklubok az egészségért” programmal kapcsolatban? 

Mindenképpen pozitív, körültekintően átgondolt és jól megszervezett kezdeményezésnek tartom, ezért érthető, hogy a  lakosság részéről is nagyon nagy az érdeklődés.

Mit gondolnak, a program végeztével a résztvevők folytatják-e a sportolást?

Akik egy évig rendszeresen részt vesznek a programban, várhatóan kialakul egy módosult életszemlélet, és igényelni fogják a rendszeres tréningezés folytatását.

Miért tarja fontosnak, hogy az idősebb korosztály is szakember segítségével sportoljon?

Minden korosztályban fontosnak tartom, hogy szakember segítségével, vagy legalább, időszakos iránymutatása mellett tornázzanak az emberek. Az idősebb korosztályban a megjelenő mozgásszervi, szív- és érrendszeri, légzőszervi és egyéb megbetegedések még körültekintőbb vezetést igényelnek a tornaprogramot biztosító szakembertől. A gyakorlatok megfelelő kiinduló helyzetből történő tökéletes kivitelezése mindenki számára elengedhetetlen a gyakorlatok valós céljainak elérése érdekében, de az idősebbek esetében a sérülések kockázatának nagyobb foka, az esetleges meglévő betegségek adta kontra indikációk ismerete nagyfokú szakmai odafigyelést igényel.